Španielske gazpacho

Španielske gazpacho

 

4 porcie

 

10 minút

Gazpacho je typická španielska polievka, ktorá sa pripravuje za studena a skvele tak osvieži aj zasýti v horúcich dňoch. Základom jej výbornej chuti sú čerstvé, dokonalé dozreté paradajky, oceníte aj rýchlu prípravu.

Suroviny:

2 papriky (červenú a žltú)

1 šalotka

1 strúčik cesnaku

6 paradajok

1 šalátová uhorka

1 hrsť bazalky

250 ml ľadovej vody

1 lyžica jablčného octu

4 lyžice olivového oleja

štipka mletého rímskeho kmínu

soľ a čerstvo namleté korenie

1 krajec staršieho chleba

2 lyžice slnečnicového oleja

4 kocky ľadu na schladenie

 

ETA Vital Blend

Postup:

1. Z paprík vykrojte jadierka, šalotku a cesnak olúpte. Zeleninu nakrájajte na menšie kocky zhruba 3 x 3 cm veľké.

 

2. Do nádoby mixéra ETA Vital Blend nasypte zeleninu, cesnak a bazalku, zalejte ich vodou, octom a olivovým olejom, ochuťte rímskym kmínom, soľou a korením, priklopte vekom a mixujte najprv na nízkych otáčkach a postupne zrýchľujte, až je zmes úplne hladká.

 

3. Chlieb nakrájajte na kocky a sprudka ho osmažte na slnečnicovom oleji do zlata zhruba 2–3 minúty.

 

4. Hotovú polievku ozdobte chlebovými krutónmi, a pokiaľ je veľmi horúco, podávajte ju na ľade.