Španielske gazpacho

Španielske gazpacho

 

4 porcie

 

10 minút

Gazpacho je typická španielska polievka, ktorá sa pripravuje za studena a skvele tak osvieži aj zasýti v horúcich dňoch. Základom jej výbornej chuti sú čerstvé, dokonalé dozreté paradajky. Okrem toho určite oceníte aj rýchlu prípravu.

Suroviny:

2 papriky (červenú a žltú)
6 paradajok
1 strúčik cesnaku
1 šalotka
1 šalátová uhorka
1 hrsť bazalky
1 lyžica jablčného octu
4 lyžice olivového oleja
2 lyžice slnečnicového oleja
4 kocky ľadu na schladenie
250 ml ľadovej vody
štipka mletého rímskej rasce
soľ a čerstvo namleté korenie
1 krajec staršieho chleba

Postup:

1. Z paprík vykrojte jadierka, šalotku a cesnak olúpte. Zeleninu nakrájajte na menšie kocky zhruba 3 x 3 cm veľké.

2. Do nádoby mixéra ETA Vital Blend nasypte zeleninu, cesnak a bazalku, zalejte ich vodou, octom a olivovým olejom, ochuťte rímskym kmínom, soľou a korením, priklopte vekom a mixujte najprv na nízkych otáčkach a postupne zrýchľujte, až kým bude zmes úplne hladká.

3. Chlieb nakrájajte na kocky a sprudka ho osmažte na slnečnicovom oleji dozlatista zhruba 2–3 minúty.

4. Hotovú polievku ozdobte chlebovými krutónmi, a pokiaľ je veľmi horúco, podávajte ju na ľade.