Špargľové tagliatelle

Špargľové tagliatelle

4 porcie

35 minút

Tagliatelle sú cestoviny, ktoré sa tradične vyrábajú v talianskych oblastiach Emilia-Romagna a Marche. Sú to ploché dlhé rezance o šírke 0,65 až 1 cm. Môžete si ich kúpiť v obchode alebo pripraviť čerstvé doma. Mávajú poréznu hrubú štruktúru a nasajú tak všetky chute omáčok a ďalších použitých surovín. V jarnom období si môžete vychutnať tagliatelle so špargľou, prezývanou kráľovská zelenina.

Suroviny:

330 g hladkej múky
3 vajcia
1 zväzok zelenej špargle
4 lyžice topeného masla ghí
8 strúčikov cesnaku
50 ml bieleho vína
100 g sušených paradajok
šťava z 1 citróna
olivový olej
hrubozrnná soľ
parmezán podľa chuti

Postup:

  1. Z múky a vajec vypracujte hladké cesto. S pomocou kuchynského robota Gratus sa ušetríte námahy a zaberie to len 10 minút. Následne ho nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Použite nadstavec na vaľkanie cesta a vyvaľkajte z cesta tenké pláty. Vymeňte nadstavec za krájač na široké rezance a nakrájajte z vyvaľkaného cesta tagliatelle.
  2. V hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Uvarte v nej tagliatelle po dobu 3 minút alebo do doby, než budú al dente. Potom odstavte hrniec z platne, pridajte pár kvapiek olivového oleja, premiešajte. Vodu zlejte a tagliatelle opláchnite v studenej vode, aby sa cestoviny nezlepili.
  3. Na panvici rozpustite pol lyžice prepusteného masla – ghí. Len čo je panvica rozpálená, pridajte pretlačený cesnak a restujte do doby, kým začne krásne voňať po celej kuchyni. Potom pridajte celé podzemky špargle a prilejte biele víno, priklopte pokrievkou a nechajte chvíľu dusiť. Len čo sa víno vyvarí, pridajte pol lyžice masla ghí na zjemnenie. Hneď ako je špargľa mäkká odstavte panvicu z platne.
  4. Zvyšné 3 lyžice ghí rozpustite v menšom hrnci, pridajte k nemu citrónovú šťavu a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  5. Do panvice so špargľou a cesnakom pridajte uvarené cestoviny, na väčšie kúsky nakrájané sušené paradajky a prelejte ghí s citrónovou šťavou.
  6. Podávajte posypané hrubozrnnou soľou a nastrúhaným parmezánom.