Šťavnatá svätomartinská hus s chrumkavou kôrkou

Šťavnatá svätomartinská hus s chrumkavou kôrkou

6 porcií

7 hodín + čas na odležanie v chladničke

Aj keď podľa pranostiky prichádza svätý Martin na bielom koni, nie vždy so sebou prvý sneh skutočne privezie. S čím však nikdy nesklame, je svätomartinské menu, ktoré sa nezaobíde bez mladého vína a tradičnej pečenej husi. Ako na ňu, aby bola chutná a šťavnatá? Tajomstvo tkvie v dôkladnom nasolení a pomalom pečení. 

Suroviny:

1 mladá hus (cca 3 kg)
Soľ
Rasca
Jablká

Postup:

  1. Deň pred samotným pečením hus pripravte – z brušnej dutiny odoberte drobky aj prebytočný tuk a zo všetkých strán hus dôkladne nasoľte. Soľou nešetrite a vsypte ju aj dovnútra. Takto pripravenú hus nechajte cez noc odležať v chladničke.

  2. Nasledujúci deň hus ľahko osušte a naplňte celými očistenými jablkami.

  3. Na pečenie zvoľte pekáč či plech s vyššími okrajmi, ktorý môžete ešte doplniť špeciálnym roštom na hydinu. Tým docielite dôkladné prepečenie aj zo spodnej strany.

  4. Hus vložte do pekáča či plechu a podlejte vodou. Pečte v rúre rozohriatej na 120 °C asi 4 – 6 hodín v závislosti od veľkosti husi. Že je hotovo, poznáte tak, že sa dá mäso ľahko oddeliť od kosti.

  5. Výpek zlejte cez sitko do hrnca a zavarte ho na silnú šťavu. 

  6. Upečenú hus vytiahnite z rúry a zvýšte teplotu na 220 °C. Následne hus do rúry vráťte a pečte ešte asi 15 minút. Vytvorí sa tak chrumkavá a zlatá kôrka.

  7. Hus preliatu pripravenou šťavou podávajte s kapustou a knedľou či tradičnými lokšami. Nezabudnite ani na pohár svätomartinského vína.

ETA TIP: Pokiaľ nechystáte hostinu pre celú rodinu, nemusíte sa nutne púšťať do prípravy husi v celku. Kúpte iba stehná či prsia a jednoducho ich pripravte v rúre alebo ETA Pečenke.

Pečená hus s červenou kapustou

 

Dusená červená kapusta 

6-8 porcií

35 minút

Sladkokyslá chuť dusenej kapusty sa k tučnejšiemu husaciemu mäsu prerfektne hodí. Jej príprava pritom nie je vôbec náročná - najnáročnejšou fázou je strúhanie kapusty, ktoré radšej nechajte na výkonných kuchynských pomocníkov.

Suroviny:

1 hlávka čerstvej červenej kapusty 
1 steedne veľká cibuľa 
3 lyžice masla alebo oleja
1 dcl vody
soľ
čierne korenie
1 lyžica hladkej múky
cukor na dochutenie 
1 lyžica octu na dochutenie

Postup:

  1. Z hlávky kapusty odstráňte vrchné listy a nakrájajte ju na menšie kocky. Pomocou strúhacieho nadstavca k robotu Gratus potom kapustu najemno nastrúhajte.

  2. V hrnci rozohrejte maslo alebo olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a pomaly ju orestujte dozlata.

  3. Následne pridajte nastrúhanú kapustu a dôkladne premiešajte. Pridajte soľ, čierne korenie, rascu a opäť premiešajte. Podlejte vodou a nechajte pomaly dusiť pod pokrievkou asi 15 - 20 minút, kým kapusta nezmäkne.

  4. Keď je kapusta mäkká, môžete ju zahustiť – zľahka ju poprášte hladkou múkou, premiešajte a nechajte ešte chvíľu povariť.

  5. Na záver dochuťte octom a cukrom podľa chuti.

ETA TIP: Pre zvýraznenie chuti môžete ku kapuste pred koncom ešte nastrúhať jablko. 

Dusená červená kapusta

 

Vláčna zemiaková knedľa

4 porcie

40 minút

Knedľa je základným stavebným kameňom tradičnej českej kuchyne. Aby tá zemiaková skutočne nebola ako kameň, vyplatí sa nespoliehať sa na vlastnú schopnosť improvizácie, ale radšej nasledovať osvedčené postupy. O jeden taký, pri ktorom si hravo vystačíte s piatimi základnými surovinami sa s vami radi podelíme. 

Suroviny:

500 g uvarených a vychladnutých zemiakov varného typu A
220 g detskej krupice 
½ vajca (alebo jedno malé)
½ lyžice zemiakového škrobu (napr. Solamyl)
2 lyžičky soli

Postup:

  1. Najprv si nachystajte vodu do veľkého hrnca, osoľte ju jednou lyžičkou soli a dajte variť.

  2. Zemiaky olúpte a rozdeľte na dve polovice – jednu nastrúhajte nahrubo, druhú najemno.

  3. K nastrúhaným zemiakom pridajte vajce, druhú lyžičku soli, škrob a polovicu množstva krupice. Cesto rýchlo spracujte rukami. Postupne prisypávajte zvyšnú časť krupice a priebežne ručne hneťte. Výsledkom by mal byť kompaktný bochník, ktorý príliš nelepí.

  4. Bochník cesta rozrežte na dve polovice a z každej utvorte valček o priemere asi 5 centimetrov.

  5. Obe knedle rýchlo, ale opatrne vložte do vriacej vody a varte asi 20 minút. Občas ich mierne pootočte alebo šetrne odlepte od dna.

  6. Následne knedle vyberte z hrnca a na chvíľu ich ponorte do misy so studenou vodou, potom ich vytiahnite a nechajte odkvapkať. Ešte horúce knedle prepichnite na niekoľkých miestach vidličkou, aby sa uvoľnila para, ktorá by inak spôsobila ich nechcené zrazenie. Následne krájajte ostrým nožom alebo silnou niťou a podávajte.