Tartaletky z krehkého cesta s mandľovou frangipane náplňou, ovocím a javorovým sirupom

Pokiaľ niekde funguje spojenie Francúzska a Talianska bez chyby, potom sú to tartaletky s frangipane náplňou. Francúzske tartaletky sú po celom svete obľúbeným dezertom pre ich krehké cesto a maličké košíčky. Účastníčka súťaže Food blog roku 2021, na Instagrame ako @megvkuchyni, pripravila recept, ktorý tartaletky doplnila jemným mandľovým krémom frangipane.
Suroviny:
1 vajce
2 lyžice vody
70 g práškového cukru
250 g hladkej múky
125 g studeného masla
štipka soli
Postup:
1. Rozšľahajte si v miske žĺtok s vodou a práškovým cukrom.
2. Hladkú múku premixujte v sekáčiku so studeným maslom a štipkou soli (alebo rozdrobte rukami), aby vznikol taký múčny piesok.
3. Pridajte k nemu vaječnú zmes a rýchlo spracujte cesto. Ak je to potrebné, pridajte ešte lyžicu studenej vody.
4. Cesto zabaľte do fólie a dajte na hodinu odpočinúť do chladničky.
5. Vychladnuté cesto s pomocou múky rozvaľkajte, vykrojte kolieska o veľkosti tartaletiek (na väčšie tartaletky 8–10 cm) a cesto do nich opatrne vtlačte.
6. Dajte ich na pol hodiny zachladiť do chladničky.
7. Potom zohrejte rúru na 180 °C, dno tartaletiek prepichnite vidličkou a 10 min pečte, až sa začne cesto sfarbovať do zlata.
8. Vytiahnite cesto z rúry a nechajte schladiť.
Frangipane
Suroviny
100 g zmäknutého masla
100 g krupicového cukru
100 g mletých mandlí
2 vajcia
štipka soli, vanilky alebo škorice (voliteľné)
Postup
1. Zmäknuté maslo zmiešajte s krupicovým cukrom a zašľahajte vajce.
2. Primiešajte 100 g mletých mandlí. Môžete pridať štipku soli, vanilky alebo škoricu.
3. Túto náplň nastriekajte cukrárenským vreckom na tartaletky. Pokiaľ v nich chcete vyššiu vrstvu, urobte 1,5 dávky.
4. Do mandľovej náplne v tartaletkách ľahko vtlačte ovocie podľa chuti a pečte na 160–180 °C (v teplovzdušnej rúre) cca 20–25 minút do zlata.
5. Ešte horúce ich potrite javorovým sirupom.