Tradičné šišky

Tradičné šišky

20 kusov

45 minút + kysnutie
 

Fašiangy sú ideálnou príležitosťou na vyskúšanie tradičného receptu na domáce nadýchané šišky. Do plavkovej sezóny ešte času dosť, tak prečo si dlhú zimu nespríjemniť niečím tak dobrým. Dáte si s ríbezľovou, marhuľovou alebo jahodovou marmeládou?

Suroviny:

230 ml mlieka
35 g droždia
60 g masla 
500 g hladkej múky + na podsypanie
50 g cukru + 1 lyžička na kvások
štipka soli
3 žĺtky
3 lyžice tuzemského rumu
olej na smaženie (repkový)
džem na naplnenie
práškový cukor na poprášenie

Postup:

1. Zahrejte mlieko, aby bolo vlažné. Droždie rozmrvte do mištičky a pridajte lyžičku cukru. Miešajte, kým droždie nepovolí a nezačne rednúť. Primiešajte asi 1/3 zohriateho mlieka a premiešajte vidličkou. Nechajte stáť na teplom mieste 15-20 minút.
2. Do zvyšného mlieka vložte na kocky nakrájané maslo a ešte mierne zahrejte, aby sa maslo postupne rozpustilo, kým vzíde kvások.
3. Múku vsypte do misy na cesto, pridajte cukor, štipku soli a premiešajte. Do misy vlejte vzniknutý kvások. Uistite sa, že mlieko s maslom nie sú horúce a potom vyšľahajte s žĺtkami a tuzemským rumom. Zmes prilejte do misy a pomocou nadstavca typu hák zamieste cesto. Nechajte robot spracovávať cesto asi 10 minút. Potom misu zakryte fóliou a nechajte 1-1,5 hodiny kysnúť.
4. Cesto po nakysnutí vyklopte na pomúčenú dosku. Krátko prepracujte. Šišky môžete pripraviť na 2 spôsoby. Ten prvý je rýchlejší. Cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi 1,5 cm. Pohárom alebo formičkou vykrajujte kolieska a nechajte na doske kysnúť 20 minút. Druhý spôsob je, že cesto rozdelíte na 20 kúskov a z každého vytvarujete guličku. Na doske nechajte 30 minút kysnúť. Prvý spôsob je rýchlejší a jednoduchší. Ten druhý, keď z cesta vytvárate guličky, môže byť možno o niečo pomalší, ale šišky budú krásne guľaté.
5. Po nakysnutí vkladajte šišky do rozohriateho oleja. Toho by malo byť v hrnci dosť na to, aby sa šišky nedotýkali dna, ale pekne plávali. Smažte po 2 minútach z každej strany. Pri smažení prvej strany môžete priklopiť pokrievkou – ešte o trochu viac nakysnú. Vysmažené šišky ukladajte na papierovú utierku a nechajte vychladnúť.
6. Po vychladnutí naplňte šišky dlhou trubičkou, ktorá je určená práve na plnenie šišiek. Poprášte práškovým cukrom a podávajte.