Tradičné šišky

Fašiangy sú ideálnou príležitosťou na vyskúšanie tradičného receptu na domáce nadýchané šišky. Do plavkovej sezóny ešte času dosť, tak prečo si dlhú zimu nespríjemniť niečím tak dobrým. Dáte si s ríbezľovou, marhuľovou alebo jahodovou marmeládou?
Suroviny:
230 ml mlieka
35 g droždia
60 g masla
500 g hladkej múky + na podsypanie
50 g cukru + 1 lyžička na kvások
štipka soli
3 žĺtky
3 lyžice tuzemského rumu
olej na smaženie (repkový)
džem na naplnenie
práškový cukor na poprášenie
Postup:
1. Zahrejte mlieko, aby bolo vlažné. Droždie rozmrvte do mištičky a pridajte lyžičku cukru. Miešajte, kým droždie nepovolí a nezačne rednúť. Primiešajte asi 1/3 zohriateho mlieka a premiešajte vidličkou. Nechajte stáť na teplom mieste 15-20 minút.
2. Do zvyšného mlieka vložte na kocky nakrájané maslo a ešte mierne zahrejte, aby sa maslo postupne rozpustilo, kým vzíde kvások.
3. Múku vsypte do misy na cesto, pridajte cukor, štipku soli a premiešajte. Do misy vlejte vzniknutý kvások. Uistite sa, že mlieko s maslom nie sú horúce a potom vyšľahajte s žĺtkami a tuzemským rumom. Zmes prilejte do misy a pomocou nadstavca typu hák zamieste cesto. Nechajte robot spracovávať cesto asi 10 minút. Potom misu zakryte fóliou a nechajte 1-1,5 hodiny kysnúť.
4. Cesto po nakysnutí vyklopte na pomúčenú dosku. Krátko prepracujte. Šišky môžete pripraviť na 2 spôsoby. Ten prvý je rýchlejší. Cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi 1,5 cm. Pohárom alebo formičkou vykrajujte kolieska a nechajte na doske kysnúť 20 minút. Druhý spôsob je, že cesto rozdelíte na 20 kúskov a z každého vytvarujete guličku. Na doske nechajte 30 minút kysnúť. Prvý spôsob je rýchlejší a jednoduchší. Ten druhý, keď z cesta vytvárate guličky, môže byť možno o niečo pomalší, ale šišky budú krásne guľaté.
5. Po nakysnutí vkladajte šišky do rozohriateho oleja. Toho by malo byť v hrnci dosť na to, aby sa šišky nedotýkali dna, ale pekne plávali. Smažte po 2 minútach z každej strany. Pri smažení prvej strany môžete priklopiť pokrievkou – ešte o trochu viac nakysnú. Vysmažené šišky ukladajte na papierovú utierku a nechajte vychladnúť.
6. Po vychladnutí naplňte šišky dlhou trubičkou, ktorá je určená práve na plnenie šišiek. Poprášte práškovým cukrom a podávajte.