Fašiangové šišky s marmeládou

Fašiangové šišky s marmeládou

cca 20 kusov

3 hodiny

Domáca výroba šišiek je výzvou. Pokiaľ sa však vydaria, svojou chuťou tie kupované mnohonásobne prekonajú. Keď vám navyše počas prípravy asistujú tí správni pomocníci, šance na úspech a spokojné úsmevy všetkých maškrtníkov rapídne stúpajú.

Suroviny:

500 g hladkej múky 
35 g čerstvého droždia
250 ml vlažného mlieka
50 g cukru krupice
50 g masla
3 žĺtky
3 lyžice rumu
štipka soli
¼ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry

asi 1 liter oleja na smaženie
obľúbená marmeláda
Práškový cukor na záverečné pocukrovanie

Postup:

  1. Do malej misky rozdrobte droždie, prisypte lyžičku cukru a miešajte, pokiaľ nevznikne tekutá kaša. Pridajte 125 ml vlažného (pozor – nie horúceho!) mlieka, lyžicu múky a premiešajte. Misku prikryte čistou utierkou a nechajte vzísť kvások. Trvá to asi 10–15 minút.   

  2. Teraz nastáva čas pozvať na pomoc kuchynský robot. Najprv ho nechajte vymiešať maslo so zvyškom cukru do svetlej peny. Následne vmiešajte žĺtky, rum, soľ a citrónovú kôru.  

  3. K vymiešanému maslu pridajte múku a kvások a všetko v robote premiešajte. Za stáleho miešania postupne prilievajte mlieko a následne nechajte cesto dôkladne prepracovať hnetacím hákom. Približne po 10 minútach, hneď ako je cesto hladké a vláčne, máte zatiaľ hotovo. Misu s cestom zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť do tej doby, než cesto zdvojnásobí svoj objem, teda asi hodinu až hodinu a pol.   

  4. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkajte na dva centimetre silný plát. Vykrajovátkom alebo pohárom s priemerom približne 6 centimetrov vykrajujte kolieska a skladajte ich vedľa seba na pomúčenú tácku. Následne ich opäť zakryte utierkou a nechajte kysnúť ešte asi 20 minút.  

  5. Rozohrejte olej vo fritéze alebo veľkom hrnci a všetky šišky v niekoľkých várkach smažte do zlata z oboch strán. Majte však oči na stopkách – trvá to iba pár minút.  

  6. Usmažené šišky poukladajte na tanier vyložený papierovou utierkou, ktorá odsaje prebytočný tuk.  

  7. Do stredu každej šišky vstreknite cukrárskou plničkou vašu obľúbenú marmeládu a šišky poprášte práškovým cukrom.  

Fašiangové šišky s marmeládou

 

ETA TIP: S vypracovaním a kysnutím cesta vám pomôže tiež domáca pekáreň ETA Delicca II. Pripravíte v nej aj lahodnú domácu marmeládu, ktorou šišky naplníte.