Fašiangové šišky s marmeládou

Fašiangové šišky s marmeládou

cca 20 kusov

3 hodiny

Domáca výroba šišiek je výzvou. Keď sa však vydaria, nič neprekoná ich sladkú vôňu a chrumkavosť. Keď vám navyše počas prípravy asistujú tí správni pomocníci, šance na úspech a spokojné úsmevy všetkých maškrtníkov rapídne stúpajú.

Suroviny:

500 g hladkej múky 
35 g čerstvého droždia
250 ml vlažného mlieka
50 g cukru krupice
50 g masla
3 žĺtky
3 lyžice rumu
štipka soli
¼ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry

olej na vyprážanie
obľúbený džem
práškový cukor na pocukrovanie

Postup:

  1. Do malej misky rozdrobte droždie, prisypte lyžičku cukru a miešajte až kým nevznikne tekutá kaša. Pridajte 125 ml vlažného (pozor – nie horúceho!) mlieka, lyžicu múky a premiešajte. Misku prikryte čistou utierkou a nechajte vzísť kvások. Trvá to asi 10–15 minút.   

  2. Teraz nastáva čas pozvať na pomoc kuchynského robota. Najprv ho nechajte vymiešať maslo so zvyškom cukru do svetlej peny. Následne vmiešajte žĺtky, rum, soľ a citrónovú kôru.  

  3. K vymiešanému maslu pridajte múku, kvások a všetko v robote premiešajte. Za stáleho miešania postupne prilievajte mlieko a následne nechajte cesto dôkladne prepracovať hnetacím hákom. Približne po 10 minútach, hneď ako je cesto hladké a vláčne, máte hotové cesto. Misu s cestom zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť až kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Zaberie to asi hodinu až hodinu a pol.   

  4. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkajte na dva centimetre silný plát. Vykrajovátkom alebo pohárom s priemerom približne 6 centimetrov vykrajujte kolieska a skladajte ich vedľa seba na pomúčenú tácku. Následne ich opäť zakryte utierkou a nechajte kysnúť ešte asi 20 minút.  

  5. Rozohrejte olej vo fritéze alebo vo veľkom hrnci a všetky šišky v niekoľkých várkach smažte dozlatista z oboch strán. Majte však oči na stopkách – trvá to iba pár minút.  

  6. Usmažené šišky poukladajte na tanier vyložený papierovou utierkou, ktorá odsaje prebytočný tuk.  

  7. Do stredu každej šišky vstreknite cukrárskou plničkou váš obľúbený džem a šišky poprášte práškovým cukrom.  

Fašiangové šišky s marmeládou

 

ETA TIP: S vypracovaním a kysnutím cesta vám pomôže tiež domáca pekáreň ETA Delicca II. Pripravíte v nej aj lahodný domáci džem alebo marmeládu, ktorými šišky naplníte.