Fašiangové šišky s marmeládou

Domáca výroba šišiek je výzvou. Keď sa však vydaria, nič neprekoná ich sladkú vôňu a chrumkavosť. Keď vám navyše počas prípravy asistujú tí správni pomocníci, šance na úspech a spokojné úsmevy všetkých maškrtníkov rapídne stúpajú.
Suroviny:
500 g hladkej múky
35 g čerstvého droždia
250 ml vlažného mlieka
50 g cukru krupice
50 g masla
3 žĺtky
3 lyžice rumu
štipka soli
¼ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
olej na vyprážanie
obľúbený džem
práškový cukor na pocukrovanie
Postup:
- Do malej misky rozdrobte droždie, prisypte lyžičku cukru a miešajte až kým nevznikne tekutá kaša. Pridajte 125 ml vlažného (pozor – nie horúceho!) mlieka, lyžicu múky a premiešajte. Misku prikryte čistou utierkou a nechajte vzísť kvások. Trvá to asi 10–15 minút.
- Teraz nastáva čas pozvať na pomoc kuchynského robota. Najprv ho nechajte vymiešať maslo so zvyškom cukru do svetlej peny. Následne vmiešajte žĺtky, rum, soľ a citrónovú kôru.
- K vymiešanému maslu pridajte múku, kvások a všetko v robote premiešajte. Za stáleho miešania postupne prilievajte mlieko a následne nechajte cesto dôkladne prepracovať hnetacím hákom. Približne po 10 minútach, hneď ako je cesto hladké a vláčne, máte hotové cesto. Misu s cestom zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť až kým cesto zdvojnásobí svoj objem. Zaberie to asi hodinu až hodinu a pol.
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkajte na dva centimetre silný plát. Vykrajovátkom alebo pohárom s priemerom približne 6 centimetrov vykrajujte kolieska a skladajte ich vedľa seba na pomúčenú tácku. Následne ich opäť zakryte utierkou a nechajte kysnúť ešte asi 20 minút.
- Rozohrejte olej vo fritéze alebo vo veľkom hrnci a všetky šišky v niekoľkých várkach smažte dozlatista z oboch strán. Majte však oči na stopkách – trvá to iba pár minút.
- Usmažené šišky poukladajte na tanier vyložený papierovou utierkou, ktorá odsaje prebytočný tuk.
- Do stredu každej šišky vstreknite cukrárskou plničkou váš obľúbený džem a šišky poprášte práškovým cukrom.
ETA TIP: S vypracovaním a kysnutím cesta vám pomôže tiež domáca pekáreň ETA Delicca II. Pripravíte v nej aj lahodný domáci džem alebo marmeládu, ktorými šišky naplníte.