Fašiangy sú v plnom prúde – vychutnajte si sviatok jedla a zábavy

Fašiangy sú v plnom prúde – vychutnajte si sviatok jedla a zábavy

Napriek tomu, že fašiangy odkazujú k „opusteniu mäsa“, pôst sa zatiaľ rozhodne nekoná. Fašiangové obdobie je naopak časom hodovania, dobrého jedla a zábavy. Ponorte sa s nami do víru osláv a pripravte si tradičné fašiangové pokrmy.

Hodovanie medzi dvoma pôstmi

Fašiangami sa označuje obdobie medzi Vianocami a predveľkonočným pôstnym obdobím. Začína vždy po sviatku Troch kráľov, teda 6. januára, a končí s Popolcovou stredou, ktorá tento rok vychádza na 26. februára.  

Po fašiangoch nastáva štyridsaťdňový veľkonočný pôst, čo vysvetľuje tendenciu si poriadne dopriať. A ako už názov napovedá, mäso hrá pri fašiangovom hodovaní hlavnú úlohu. Okrem tradičných zabíjačiek prebiehajú v tomto období tiež tanečné zábavy a plesy. Tri dni pred Popolcovou stredou potom dedinou prechádza sprievod v maskách a usporadúvajú sa maškarné bály

V tomto období sa zároveň konávalo najviac dedinských svadieb. Manželstvá uzatvorené v dobe fašiangov totiž mali mať podľa povier dlhé (a šťastné) trvanie. Navyše to bolo aj praktické – v domácnostiach zostalo množstvo zásob a mäsa zo zabíjačiek, a tak bolo o svadobnú hostinu postarané. 

Tradičné fašiangové pochúťky

So spomínanými zabíjačkami, ktoré k obdobiu fašiangov neodmysliteľne patria, sa spájajú aj bravčové hody. Jedálničku kraľuje bravčová pečienka, guláš alebo pečený bôčik. Aby neprišlo nič nazmar, z častí prasaťa, ktoré sa nekonzumujú priamo, vznikajú zabíjačkové špeciality ako sú jaternice, klobásy, škvarky, ovar či huspenina. Pokiaľ teda máte tieto klasické pochúťky v obľube, je ideálny čas si ich dopriať.

Tradičné fašiangové pochúťky

ETA TIP: Pripravte si sviatočné pochúťky z bravčového mäsa v pohodlí domova. Špecialistom na spracovanie mäsa je mlynček Ambo, ktorý okrem mletia zvládne tiež výrobu a plnenie údenín (klobás, párkov a jaterníc). Guláš, ktorý sa bude rozplývať na jazyku, potom uvaríte v multifunkčnom hrnci Tauro s funkciou tlakového a pomalého varenia. 

Chýbať samozrejme nesmie dobrá domáca pálenka, ktorá v januárových a februárových mrazoch nielen zahreje, ale aj podporí apetít a trávenie. Ako sladká bodka sa potom podávajú smažené fašiangové šišky alebo cukrovinky nazývané Božie milosti.

Šišky

Na jar nechajte trávenie odpočinúť

Podľa kresťanských zvykov končia fašiangy Popolcovou stredou, kedy začína striktný pôst. Na stole sa objavuje napríklad šošovica s vajíčkom, chlieb, krupica či pečené zemiaky. Odľahčeným jedálničkom po období hodovania, plesov a zabíjačiek sa však môžete inšpirovať aj v prípade, že kresťanským tradíciám neholdujete.

ETA TIP: Počas pôstneho obdobia prídu vhod chutné bezmäsité jedlá – ideálna príležitosť zaradiť do jedálnička strukoviny.