Turecké gözleme so špenátom a syrom feta

Turecké gözleme so špenátom a syrom feta

7 kusov

60 minút
 

V jednoduchosti je krása. Niekedy zbytočne hľadáme komplikované veci, resp. jedlá, s túžbou po veľkom kulinárskom zážitku, a potom nás veľmi prekvapí niečo úplne jednoduché, čo zložité jedlo strčí do vrecka. Na turecké plnené placky gözleme so špenátom potrebujete len 6 ingrediencií a môžete sa tešiť z vynikajúcej prílohy k polievkam, šalátom alebo zeleninovým a strukovinovým pokrmom.

Suroviny:

Ingredience na 7 kúskov:
100 g celozrnnej špaldovej múky hladkej
50 g svetlej pšeničnej (alebo špaldovej) múky
100 ml vody
ghí na potretie 

Náplň:
350 g špenátu
150 g syru feta
2 strúčiky cesnaku 

Postup:

1. Múky zmiešajte v miske s vodou. Potom preklopte na pracovnú plochu a spracujte hladké cesto. Vráťte do misky a nechajte 15-30 minút odležať.
2. Opraný špenát vložte do vriacej vody a stiahnite z platne. Zamiešajte a zvädnutý špenát ihneď preložte do ľadovej vody. Môžete tak urobiť naberačkou na cestoviny alebo špenát zlejte do sitka. Vychladnutý špenát dobre vyžmýkajte a potom nasekajte nadrobno. V miske premiešajte s najemno nasekaným cesnakom a rozdrobeným feta syrom.
3. Cesto rozdeľte na 7 rovnako veľkých častí a z každej vytvorte guličku. Na dobre pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkajte veľmi tenké okrúhle placky, ideálne čo najviac súmerné. Pravidelného tvaru docielite jednoducho tak, keď budete cesto vaľkať od stredu von a dlaňou si vždy placku trochu pootočíte. Po pár ťahoch valčekom skontrolujte, či je pod plackou dosť múky, aby sa vám neprilepila.
4. Do polovice placky vždy rozprestrite trochu náplne, pričom okraje nechajte voľné. Prehnite voľnou stranou cesta cez náplň a dlaňami pritlačte po celej ploche – jemnejšie v miestach, kde je náplň, okraje pritlačte dôslednejšie. Hotové polmesiace opekajte nasucho na panvici asi 3 minúty z oboch strán. Preložte na tanier a potrite ghí z oboch strán.