Univerzálny recept na domácu granolu

Granola, inak zapečené müsli je chrumkavou pochúťkou, ktorá dokáže v kombinácii s jogurtom či mliekom spríjemniť každé ráno. Keď sa však začítate do zoznamu ingrediencií na zadnej strane obalu, pravdepodobne sa trochu zdesíte. Pokiaľ navyše nemáte radi niektoré potraviny – napríklad hrozienka alebo určitý typ orechov, môže sa vám výber značne zúžiť. Riešenie je jednoduché, rovnako chrumkavé a oveľa voňavejšie – zloženie domácej granoly je úplne vo vašej réžii, a tak si ju môžete urobiť nielen zdravšiu, ale aj na mieru vašim chuťovým pohárikom.
Suroviny:
2 šálky (asi 200 g) ovsených vločiek
1 šálka doplnkových surovín (orechy, kokos, semienka, kakaové bôby, sušené ovocie, kúsky čokolády, otruby, škorica, kakao…)
2 lyžica tekutého medu (alebo sirupu)
2 lyžica kokosového oleja
Postup:
- V hrnčeku zmiešajte olej a med. Pokiaľ nemajú optimálnu, teda tekutú konzistenciu, opatrne ich rozohrejte vo vodnom kúpeli.
- Do misy nasypte všetky sypké suroviny, vlejte do nich tekutú zmes a všetko dobre premiešajte.
- Plech vyložte papierom na pečenie a rovnomerne naňho rozmiestnite pripravenú zmes.
- Vložte do rúry vyhriatej na 120 – 150 °C, najlepšie na teplovzdušný ohrev. Pokiaľ zmes obsahuje veľký podiel ovocia, zvoľte skôr nižšiu teplotu.
- Granolu pozvoľna pečte asi 2 hodiny, kým nebude takmer suchá. Počas pečenia zmes občas ľahko premiešajte.
- Hotovú granolu nechajte vychladnúť a perfektne doschnúť. Následne ju premiestnite do skla so vzduchotesným uzáverom.
ETA TIPY:
- Na bezlepkovú verziu použite napríklad pohánkové vločky.
- Väčšie kusy orechov môžete najprv nahrubo nasekať v sekáčiku.
- Lyofilizované (mrazom sušené) ovocie pridajte do zmesi až na záver pečenia – mohlo by sa spáliť alebo stvrdnúť.
- Čerstvé ovocie si jednoducho nasušte doma. V sušičke ETA Vital Air navyše ľahko vyrobíte tiež domáci jogurt, ktorý je s chrumkavou granolou úplne neprekonateľný.