Upečte si veselý jarný dezert: Machová torta so špenátom

Z tejto torty sa vám bude zelenať pred očami, rozkvitne vám v ústach a hlavne – upiecť ju zvládne skutočne každý. Vyskúšajte ju sami a prekvapte svojich blízkych farebne originálnym dezertom „Happy Moss Spinach Cake“!
Šéfkuchár Spa hotela Lanterna Tomáš Kunovský si recept na tento dezert priviezol zo Škótska, kde pätnásť rokov pôsobil ako kuchár a cukrár špičkových hotelov pre náročnú klientelu. „Zelená farba je pre dezert dosť neobvyklá, o to viac ňou prekvapíte. Výrazné farby docielite vďaka špenátu. Môže sa zdať, že torta a špenát sa k sebe nehodia, ale nemusíte mať obavy. Špenát je chuťovo neutrálny. Navyše je zdravý, obsahuje napríklad vitamíny A, B, C a tiež draslík, meď, železo, horčík, mangán a prospešnú vlákninu. K príprave machovej torty použite radšej baby špenát, ktorý nemá veľké a silné stonky,“ odporúča Tomáš Kunovský.
Suroviny:
KORPUS:
300 g baby špenátu (konečná váha po tepelnej úprave a rozmixovaní)
2 citróny (nastrúhaná kôra a šťava)
4 ks vajec
230 g cukru krupica
260 g slnečnicového oleja
150 g hladkej múky
150 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
NA KRÉM:
200 g termizovaného syra (Philadelphia, Lučina)
100 g mascarpone
50 g cukor krupica
10 ml vanilkovej esencie (alebo semienka z polovice vanilkového struku, prípadne ½ vrecka vanilkového cukru)
NA OZDOBU
čerstvé lístky mäty
plátky kandizovaného citróna
Postup:
- Baby špenát sparíme a hneď schladíme v ľadovej vode, aby si udržal sýto zelenú farbu. Následne ho spracujeme do pyré v mixéri, pridáme citrónovú kôru a šťavu.
- Z vajec a cukru vyšľaháme pomocou ručného šľahača penu, pridáme olej, múku a kypriaci prášok. Na záver pridáme špenátové pyré.
- Cesto nalejeme do vymazanej a vysypanej tortovej formy o priemere 20 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút na 170 °C. „Pri pečení môže zelená farba zvonka slabnúť, ale nemusíte mať obavy – vo vnútri stále zostáva v plnej sile,“ uisťuje šéfkuchár Tomáš Kunovský.
- Než sa korpus upečie, pripravíme si krém na dorobenie torty – zmiešame termizovaný syr či žervé s cukrom a mascarpone a všetko vyšľaháme na hladký krém.
- Z upečeného korpusu odrežeme po vychladnutí hornú časť, aby sme povrch zarovnali. Z týchto odrezkov pripravíme rozdrobením v ruke posýpku, ktorá na záver skvelo poslúži ako atraktívna dekorácia.
- Korpus pozdĺžne rozrežeme na tretiny, medzi jednotlivé diely natrieme pripravený krém a postupne vrstvíme. Na záver ozdobíme posýpkou, mätou, plátkami citróna alebo inou surovinou, ktorá s dezertom farebne ladí.