Varené víno

Voňavé varené víno je symbolom Vianoc a vytúženou odmenou po dlhých zimných prechádzkach. Jeho domáca príprava je navyše prekvapivo ľahká – kúzlo je predovšetkým vo výbere toho správneho korenia.
Suroviny:
1 l červeného vína
100 g hnedého cukru
½ bio pomarančov
2 badyány
2 celé škorice
10 klinčekov
5 toboliek kardamomu
4 plátky pomaranča alebo citróna na ozdobu
Postup:
- Víno vlejte do vhodného hrnca a pozvoľna zahrievajte. Prisypte cukor a nechajte ho za občasného miešania rozpustiť.
- Pridajte šťavu a nastrúhanú kôru z polky pomaranča a potom aj všetko korenie. Všetko spoločne prehrejte, ale nenechávajte vrieť, aby z vína nevyprchával alkohol a jemná ovocná aróma. Ideálna teplota sa pohybuje okolo 80 °C.
- Varené víno odstavte z platne a nechajte ešte aspoň 5 minút odpočívať, aby sa vylúhovala chuť a vôňa korenia.
- Pred podávaním varené víno preceďte cez sitko a podávajte v pohároch alebo hrnčekoch ozdobených plátkom citrusu.