Zemiaková kaša s kapustou

Netradičný variant dobre známej prílohy, ako by bol stvorený do jesenného nečasu. A nie je sa čomu diviť – recept má svoj pôvod v Írsku, kde sa najrôznejšie kaše a iné hrejivé jedlá tešia veľkej obľube. Kapusta dodá pokrmu prekvapivý šmrnc a aj „obyčajná“ zemiaková kaša tak môže byť vďaka malej inovácii gurmánskym zážitkom.
Suroviny:
1 lyžica masla
1 lyžica olivového oleja
1 menšia cibuľa nakrájaná na kocky
400 g kapusty
1 kg zemiakov nakrájaných na kocky
125 ml vody
125 ml smotany na šľahanie
soľ, čierne korenie podľa chuti
pažítka na podávanie
multifunkčný tlakový hrniec ETA Tauro
Postup:
- Hrniec zapnite na program Varenie bez veka, pridajte doňho maslo, olej a oboje nechajte rozpustiť. Pridajte cibuľu, ktorú restujte 2 minúty, potom k nej pridajte kapustu a spoločne restujte do doby, kým kapusta zmäkne. Nakoniec do hrnca pridajte zemiaky a prilejte vodu. Osoľte, okoreňte. Vypnite program Varenie bez veka.
- Nasaďte veko a zapnite program Tlakové varenie na 5 minút. Po skončení programu stlačte tlačidlo STOP, vypustite tlak a odoberte veko. Obsah hrnca premiestnite do misky, zalejte smotanou a spoločne rozmixujte na požadovanú konzistenciu. Prípadne ešte dochuťte. Podávajte s maslom a posypané pažítkou.