Zemiakové placky

Zemiakové placky

4 porce

60 minut

Veľmi jednoduché na prípravu, a pritom tak chutné – zemiakové placky sa dajú využiť nielen ako príloha, ale fantastické sú aj samotné. Dajú sa plniť lekvárom na sladko, potrieť maslom alebo masťou. Typická vôňa a chuť placiek opečených na sucho ich radí medzi obľúbené a návykové jedlá. Vyskúšajte recept od súťažiaceho z Food blogu roku 2021, na Instagrame prispievajúcom pod účtom @_s.p.o.l.u_.

Suroviny:

1 kg zemiakov
250 g polohrubej múky
soľ
naplň podľa chuti

Postup:

1. Zemiaky uvarte v šupke a nechajte ich vychladnúť.
2. Potom ich olúpte a najemno nastrúhajte.
3. Rozložte zemiaky na kuchynskú linku, posypte ich múkou a osoľte – soľou nešetrite. Malo by vám vzniknúť celistvé cesto, podľa citu môžete prípadne pridať aj viac múky.
4. Opekajte na sucho na panvici, najlepšie ale boli vždy priamo na platni. Opekajte, kým neuvidíte opečené pľuzgiere.
5. Potom ich otočte na druhú stranu a počkajte, kým sa nafúknu – prepichnite ich a jemne stlačte.
6. Môžete ich plniť na sladko, napríklad lekvárom alebo aj na slano ako príloha. Výborné sú tiež jednoducho iba potreté rozpusteným maslom a skvele sa k tomu hodí hrnček s mliekom.