Čokoládovo-banánový chlebíček s čučoriedkovým bezé

Čokoládovo-banánový chlebíček s čučoriedkovým bezé

1 chlebíček

90 minút

 

Ohúrte návštevu lahodným a navyše veľmi efektným dezertom. Kombinácia banánu a čokolády nesklame snáď nikdy a keď sa k tomu pridajú maliny a čučoriedky, vznikne dokonalá harmónia chutí. Tento čokoládovo-banánový chlebíček bude možno váš prvý, ale rozhodne nie posledný.


Suroviny:

Cesto
2,5 banána
4 lyžice javorového sirupu
1 g drvenej rasce
2 vajcia
2 žĺtky
170 g hladkej múky
30 g kokosovej múky
6 g kypriaceho prášku
4 g jedlej sódy
75 g holandského kakaa
225 g cukru krupice
3 g soli
225 g bieleho jogurtu
190 g masla
hrsť mrazených čučoriedek

Bezé
220 g bielkov
340 g cukru krupice
štipka soli
čučoriedkový rozvar (250 g mrazených čučoriedek, 100 g cukru krupice, citrónová šťáva z 1 citrónu)

Trblietavý prach a sušené maliny na ozdobu. (Použiť môžete aj iné suroviny, fantázii sa medze nekladú.)

Postup:

1. Banány olúpte a nakrájajte na štvrtiny. V pekáči ich prelejte javorovým sirupom a zasypte rascou. Suroviny poriadne premiešajte a dajte piecť na 180 °C na dobu približne 6 až 10 minút. Po upečení všetko rozmixujte v kuchynskom robote na hladkú kašu a odložte zatiaľ stranou.

2. Maslo izbovej teploty vyšľahajte s cukrom na strednej rýchlosti do doby, kým sa spojí s cukrom a zosvetlí. Potom pridajte vajce a žĺtky a šľahajte, kým sa vajcia zapracujú a postupne po lyžiciach pridávajte banánovú zmes a biely jogurt.

3. Keď sa všetky suroviny pekne spoja, preosejte múčnu zmes (múka, kypriaci prášok, kakao, kokosová múka, jedlá sóda) a ručne pomocou stierky zapracujte do cesta. Nakoniec prisypte mrazené čučoriedky, zamiešajte a vložte cesto do chlebíčkovej formy. 

4. Pečte na 175 °C cca 50-55 min. Po upečení nechajte vychladnúť chlebíček v rúre. .

 

Příprava bezé

1. Najprv si pripravte čučoriedkový rozvar. Mrazené čučoriedky dajte do rajnice, zasypte cukrom, podlejte troškou vody a pokvapkajte citrónovou šťavou. Pomaly varte, kým nie je z čučoriedok hustá kaša. Všetka prebytočná voda sa musí odpariť. 

2. Zmes preceďte cez sito a pokiaľ bude ešte riedka, vráťte ju ešte na platňu a povarte ešte chvíľu. Zmes nechajte vychladnúť. 

ETA TIP: Správna konzistencia čučoriedkového rozvaru by mala byť ako džem z čučoriedkovej šťavy. 

3. V nerezovej mise vo vodnom kúpeli vyšľahajte pomocou ručného šľahača bielky s cukrom a štipkou soli. Voda by sa nemala variť, iba nahrievať. 

4. Za stáleho miešania by ste mali dosiahnuť teplotu bielok 71 °C. Misu s bielkami dajte do robota a šľahajte na najvyššej rýchlosti pomocou metly na šľahanie, kým bielky nebudú úplne chladné a perleťovo lesklé. 

5. Nakoniec pridajte do bielkov hustú šťavu z čučoriedok a zašľahajte na najvyššej rýchlosti. Bielky dajte do plniaceho vrecka a ozdobte vychladnutý chlebíček.