Dalamánky

Dalamánky

4 porcie

470 minút 

Chrumkavé žemle posypané soľou a rascou pripravované z pšeničnej a žitnej chlebovej múky, to presne sú dalamánky. Pripravte si toto obľúbené pečivo aj vy doma s pomocou pekárne ETA Delicca II, s ktorou je pečenie hračka. 

Suroviny:

1 KL žitného kvasu
100 g žitnej chlebovej múky
100 ml vody
160 g hladkej múky
80 g žitnej múky 
4 g rasce
2 g drveného fenikla
120 ml vlažnej vody
8 g soli

Na dokončenie:
žitná chlebová múka, hrubá soľ, rasca

pekáreň ETA Delicca II

Postup:

1. Vo veľkom pohári zmiešajte 100 g žitnej chlebovej múky so 100 ml vody a lyžicou predom pripraveného kvásku. Túto zmes nechajte na teplom mieste kysnúť cca 3-4 hodiny, než znateľne vystúpi a vytvoria sa v nej bublinky. 
2. Potom do veľkej nádoby s hákmi pridajte postupne vodu, múku, soľ, rascu, fenikel a nakysnutý kvások. 

3. Zapnite program CESTO. Po skončení programu vyklopte cesto na žitnou múkou pomúčenú dosku. Cesto by malo byť lepkavé, ale kompaktné, pokiaľ sa príliš lepí, zapracujte do cesta trochu žitnej múky. 
4. Cesto rozdeľte na 4 diely a postupne vytvarujte dalamánky, ktoré ešte nakoniec obaľte v žitnej múke. Takto vytvarované a obalené dalamánky vložte do foriem na pečenie bagiet. Dajte na teplé miesto (cca 32 stupňov) a nechajte dalamánky kysnúť cca 1,5 hodiny, než viditeľne zväčšia svoj objem. 
5. Po nakysnutí každý dalamánok narežte ostrým nožom pozdĺžne. Rez navlhčite vodou a posypte rascou, feniklom a hrubou soľou. 
6. Vložte do pekárne a zvoľte program PEČENIE na 35 minút, farba tmavá.