Makrónky

Makrónky

1 plech

120 minút

Sladkosť, ktorá vás naučí veľkej trpezlivosti, vytrvalosti, presnému dodržovaniu ingrediencií a postupov a predovšetkým pokore aj v kuchyni. Škrupinky chcú presnosť, ale o to lepší je potom výsledok a radosť z nich. Recept na makrónky majú všetci dosť podobný, ale vychytať musíte rôzne veci. Marzicake pre vás napísala recept, ktorý obsahuje jej vychytávky a poznatky a tiež tipy od skúsenejších a hviezdnych cukrárov.  

Suroviny:

1. časť cesta
150 g mandľovej múky preosiatej
150 g práškového cukru preosiateho
57 g bielkov izbovej teploty a odležaných z predchádzajúceho dňa

2. časť cesta
54 g vody
165 g kryštálového cukru
57 g bielkov izbovej teploty a odležaných z predchádzajúceho dňa

Postup:

Cesto na makrónky:
1. Preosiatu mandľovú múku a práškový cukor prevzdušnite ručným šľahačom a tým ich krásne prepojíte.
2. Do tejto zmesi zamiešajte iba rukou bielka a nechajte stranou.
3. Druhú časť bielkov šľahajte v robote s metlou na šľahanie, ale nie do tuhého stavu. 4. Vodu s cukrom zvarte na teplotu 119°C. Následne po malých častiach a za stáleho šľahania nalejte do šľahaných bielkov.
5. Bielky spoločne s rozvarom šľahajte do tuhej konzistencie približne 4 minúty. Do tejto doby vychladnú.
6. Takto vyšľahané zapracovávajte postupne do mandľovej hmoty.
7. Pracujte tak, aby sa obe časti spojili a vytvorili jemné cesto, ktoré sa nesmie trhať, ale ani príliš stekať zo stierky.

Príprava na pečenie:
1. Cesto preložte do cukrárskeho vrecka.
2. Na plech položte podložku. Cesto nanášajte v menšom množstve, pretože makrónky následne zväčšia veľkosť a objem.
3. Po nanesení makróniek niekoľkokrát buchnite plechom o stôl. Dôvodom je dostať vzduch z cesta.
4. Potom nechajte pri izbovej teplote zaschnúť minimálne 1 hodinu.
5. Prstom sa jemne dotknite povrchu makrónky. Ak je prst suchý, máte ich pripravené na pečenie.
6. Rúru rozohrejte na 155°C. Hneď ako vložíte plech s makrónkami, znížte teplotu na 130°C.
7. Pečte zhruba 16 minút. Všetko je ale vždy závislé od vašej rúry.
8. Po tomto čase vyberte plech z rúry a nechajte makrónky úplne vychladnúť na plechu.

Naplnenie: 
Plniť môžete makrónky podľa chuti.