Perníčky s fondánovou polevou Pavly Stoklasovej

Receptov na perníčky existuje obrovské množstvo a keď sa nám podarí objaviť taký, s ktorým sme spokojní, väčšinou sa ho držíme zubami-nechtami. Ak ten "váš" ešte stále hľadáte, vyskúšajte osvedčený recept Pavly Stoklasovej, skúsenej cukrárky z Resortu Valachy. Vďaka kombinácii pšeničnej a žitnej múky vydržia perníčky dlho mäkké. Na zdobenie potom Pavla používa fondánovú polevu, ktorá je veľmi praktická - je pevnejšia a neláme sa.
Suroviny:
1 200 g hladkej múky (750 g pšeničnej, 450 g žitnej)
420 g práškového cukru
250 g Hery
6 vajec
8 lyžíc medu
3 lyžice kakaa
1 lyžica perníkového korenia
1 vanilkový cukor
3,5 lyžičky sódy
citrónová kôra
Poleva na perníčky:
400 g fondánu
1 bielok
8 kvapiek citróna
Postup:
- Múku preosejte, premiešajte s cukrom, sódou, perníkovým korením a kakaom. V rajnici rozpustite Heru, pridajte do nej med a za stáleho miešania priveďte k varu.
- Rozpustený tuk s medom vlejte do múky a metlami Gratusu zamiešajte. Vznikne najprv sypká zmes podobná mrveničke, až potom k nej pridajte všetky vajcia a rozmiešajte. Vypracujte cesto najprv hnetacími metlami, potom ručne. Cesto rozdeľte na dve polovice, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte jeden až tri dni odležať.
- Cesto pred rozvaľkaním po častiach prepracujte na doske, potom vyvaľkajte na 4 - 5 mm vysokú placku, z ktorej tvorítkami vykrajujte rôzne tvary. Pečte pri teplote 190 °C, po upečení potierajte zmesou 1 ks vajce a 1 ks žĺtka.
- Po vychladnutí zdobte polevou. Fondánová poleva je praktická – pevnejšia, neláme sa, čo je zvlášť pri tvorení jemnejších detailov nutné.