Jak se v létě účinně zchladit

Jak se v létě účinně zchladit

To, či sa s radosťou slníte a užívate si teplé dni alebo sa kúpete vo vlastnom pote do veľkej miery záleží na tom, čo jete. Niektoré potraviny telo zahrievajú, iné chladia. Tieto vám spríjemnia deň, aj keď teplota už dávno presiahla tridsiatku.

 

Horúce a chladné potraviny rozlišuje tradičná čínska medicína podľa toho, ako pôsobia na organizmus. Horúce (jang) ho ohrievajú, chladné (jin) ho ochladzujú a tým ovplyvňujú aj pomer síl jin a jang v tele. Ich harmónia sa stará o vaše zdravie. Každý človek má prirodzene iný pomer týchto síl podľa svojej povahy a do rovnováhy ich dostane spôsobom života a stravovaním. Pokiaľ sa ľahko rozčúlite alebo vás vyvedie z miery každá drobnosť, horúce jedlá vás ešte viac rozpália. Pokiaľ ste naopak veľmi kľudný, ostrejšie jedlá vás príjemne nakopnú k akcii. To čo jeme sa mení aj podľa ročných období, v zime sa potrebujeme zahriať, v lete schladiť. Všímajte si, ako sa po jedle cítite a podľa toho pomer prehrievacích a studených potravín upravte.

 

 

Ľahké letné varenie

 

Medzi chladné potraviny patrí predovšetkým čerstvé ovocie a zelenina, hydina a králičie mäso, ryža, pšenica, jogurt alebo tvaroh – samé ľahko stráviteľné suroviny, ktoré stačí krátko a rýchlo upraviť. Čerstvé ovocie jedzte iba tak, urobte si šalát namiesto dezertu alebo ho jedzte s jogurtom, či tvarohom na raňajky alebo na desiatu. Môžete ho tiež rozmixovať s vodou alebo mliekom ako smoothie a vziať si ho so sebou na výlet. Mäso iba zľahka opečte s olivovým olejom a podávajte s dusenou ryžou, pečenou zeleninou alebo miešaným šalátom. Počas horúčavy sa nikomu nechce stáť pri sporáku. Šalamúnsky to vyrieši pečenka, do ktorej naskladáte mäso a zeleninu a spoločne sa upečú do šťavnatej mäkkosti. Chute sa krásne prepoja aj bez vášho zásahu.

 

Rozumný pitný režim

 

Ovocie a zelenina obsahujú veľa vody, ale nezabúdajte dostatočne piť. Aj keď sa nepotíte, telo spotrebováva tekutiny v teple viac ako v zime. Ideálna je čistá voda, minerálka, zelený, čierny či mätový čaj a bazová limonáda, to všetko tiež patrí medzi studené potraviny. Vysvetľuje to záhadu, prečo beduíni v horúcej púšti s obľubou sedia u horúceho čaju a nie je im horúco. Vedci z univerzity v Ottawe preukázali, že v podnebí s nízkou vlhkosťou funguje horúci nápoj ako spúšťač potenia, čo telo v dôsledku ochladzuje. Naopak chladné nápoje majú obrátený efekt, takže sa dlhodobo neschladíte, skôr si privodíte bolesť v krku z rýchleho striedania vysokých teplôt.

 

Aké potraviny vás v lete osvieži?

 

ZELENINA:

Špargľa

Špenát

Rebarbora

Brokolica

Karfiol

Paradajky

Uhorky

Zeler

Papriky

Baklažán

Cukety

Šalát

Čakanka

Reďkovka a biela reďkovka

Kyslá kapusta

Huby

Olivy

Avokádo

 

OVOCiE:

Jahody

Egreše

Ríbezle

Maliny

Vodný melón

Višne

Čučoriedky

Jablká

Hrušky

Hroznové víno

Ananás

Banány

Mango

Citrusy

Kiwi

 

PRÍLOHY:

Pšenica

Jačmeň

Ryža

Fazuľa

 

MÄSO:

Hydina

Králik

 

OSTATNÉ SUROVINY:

Tofu

Sójové mlieko

Tvaroh

Smotana

Jogurt

Kešu oriešky

Olivový, sezamový a slnečnicový olej

Sójová omáčka

Výhonky a klíčky