Preneste sa do šľahačkového neba: Ako pripraviť viedenskú, alžírsku a írsku kávu?

Preneste sa do šľahačkového neba: Ako pripraviť viedenskú, alžírsku a írsku kávu?

Na kávu so šľahačkou (a kvapkou alkoholu) nemusíte hľadať špeciálne príležitosti ani ju odkladať na návštevu kaviarne – prípravu viedenskej, alžírskej a írskej kávy jednoducho zvládnete v pohodlí domova. Poradíme vám, ako na to.

Viedenská káva – dedičstvo Turkov

Viedenská káva pochádza z obdobia okolo roku 1683, kedy Viedeň obliehali Turci. Jej základom je tzv. lungo alebo predĺžené espresso doplnené poriadnym kopcom šľahačky. Aby kontrast oboch vrstiev pekne vynikol, podáva sa tento nápoj vo vysokom pohári s uškom a s dlhou lyžicou.

Ako na to?

1. Najprv si vyšľahajte domácu šľahačku.

2. Pripravte espresso a predĺžte ho horúcou vodou tak, aby vo vysokom pohári ešte zostalo trochu miesta.

3. Na kávu navrstvite či nastriekajte šľahačku a podávajte.

ETA TIP: Prečítajte si osvedčené tipy, ako si pripraviť tú najlepšiu domácu šľahačku.

Alžírska káva po slovensky

Alžírska káva má príjemne grády, napriek tomu si zachováva svoju typickú jemnosť. Okrem predĺženého espressa a porcie šľahačky totiž ukrýva aj pohárik vaječného koňaku.

Čo sa jej pôvodu týka, nemá alžírska káva s Alžírskom nič spoločné. Vo svete sa tento názov a vlastne ani postup prípravy príliš nepoužívajú – je teda výhradne špecialitou našich končín. Jednoducho sme si tradičnú „Viedeň“ vylepšili pohárikom niečoho ostrejšieho. :-)

Ako na to?

1. Najprv si vyšľahajte domácu šľahačku.

2. Pripravte espresso a predĺžte ho horúcou vodou.

3. Do vysokého pohára nalejte likér (asi 20–40 ml) a opatrne prilejte kávu tak, aby sa vrstvy nemiešali.

4. Na kávu navrstvite či nastriekajte šľahačku a podávajte.

Írska káva pre drsňákov

Tak, ako si s obľubou pridávame do čaju rum, Íri si ho vylepšovali trochou whiskey. Netrvalo dlho a tejto pocty sa dostalo aj káve. Tak sa tento nabitý drink postupne rozšíril do celého sveta. Írska káva sa podáva v pohároch na stopke, podobným tým na víno. Šľahačky tu nie je veľa, preto je nápoj ostrejší. Veľký panák whiskey sa totiž v káve nestratí len tak.

Ako na to?

1. Najprv si vyšľahajte domácu šľahačku – tentokrát by však nemala byť úplne tuhá, ale iba jemne našľahaná.

2. Prevarte 40 ml írskej whiskey s 1–2 lyžičkami cukru, najlepšie trstinového.

3. Pripravte espresso a predĺžte ho horúcou vodou do celkového objemu asi 50 ml.

4. Do pohára nalejte prevarenú whiskey a kávu.

5. Navrch dajte šľahačku, ktorá sa v káve s whiskey čiastočne rozpustí.

ETA TIP: Ak sa s prípravou kávy radi vyhráte, zaobstarajte si pákový kávovar ETA Artista alebo ETA Artista PRO. Vo svojej výbave majú aj štandardné misky, ktoré používajú profesionálny baristi.